Duurzaamheid: een uitgekauwd begrip

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is een vorm van ondernemen gericht op én hoger bedrijfsrendement, én een beter milieu, én meer welzijn zowel voor de medewerkers als de maatschappij. Aan jou als ondernemer de uitdaging hoe je hier vorm aan gaat geven. Sommige aspecten worden door de wet al geeist, en voor andere onderwerpen zul je bewuste keuzes moeten maken. Iedere factor heeft eigen mogelijkheden…

1. én hoger bedrijfsrendement

Vaak wordt gedacht dat het meer kost om als bedrijf meer voor het welzijn van je medewerkers of het milieu te doen. En dat je dus eigenlijk niet allebei kunt nastreven. Het is echter gebleken dat zeker op langere termijn er een verband is tussen duurzaam ondernemen en verbeterde economische/financiële prestaties. Het levert juist meer concurrentievoordeel op. Klanten worden steeds kritischer bij hun keuze voor een product of dienst, en vragen steeds meer om een duidelijkere positie van de bedrijven achter de producten/diensten.

Hoewel de voordelen moeilijk te kwantificeren zijn. Duurzaamheid kan zorgen voor meer inkomen, productiviteit en minder kosten voor energie, materialen en arbeidskrachten. Het imago naar de klant gaat omhoog en strategisch en operationele risico’s gaan omlaag.

2. én beter milieu

De wet voor milieuzorg eist al dat bedrijven zich richten op; vervoermanagement, energiebesparing, preventie en scheiding van afval en beperking van gevaar en hinder.

Daarnaast kun je hier nog meer aan doen door:

 • produkt innovatie
 • efficiëntie in aankoopbeleid
 • betere voorlichting aan klanten

3. én meer welzijn van de medewerkers

De wet beschrijft hoe je goede arbeidsomstandigheden en veiligheid binnen je bedrijf kunt borgen. En je kunt hier nog verder ingaan door te richten op het:

 • communiceren van waarden en normgen in de omgang met elkaar
 • stimuleren van de gezondheid van de medewerkers
 • stimuleren van persoonlijke ontwikkeling
 • faciliteren van de medewerkers bij eigen maatschappelijke taken

4. én meer welzijn van de samenleving

Dit kun je doen door:

 • duurzame producten (diervriendelijk of geschikt voor gehandicapten)
 • bewust inkoopbeleid (geen kinderarbeid, minimum lonen)
 • verbetering van de lokale omgeving ( groenvoorziening, wateropvang, buurtactiviteiten
 • het aannemen/betrekken van bepaalde doelgroepen bij het arbeidsproces
 • het faciliteren en tijd geven aan maatschappelijke doelen

Duurzaam: Een uitgekauwd begrip

Duurzaam is ondertussen zo algemeen dat het bijna een leeg begrip is geworden. Het wordt soms misbruikt om meer business te genereren door niet-duurzame bedrijven. Er is zelfs een term voor bedacht;  greenwashing. maar klanten zijn ook steeds kritischer geworden indien met zich nadrukkelijk als duurzaam etaleert. Het is een te vaag begrip, en legt niet uit hoe men precies bijdraagt aan een betere wereld.

TIP

Om duidelijkheid te geven en echt te laten zien dat je serieus bent, moet je het concreet gaan maken. Laat zien op welke terreinen je je als bedrijf vooral richt en hoe je daar mee aan de slag gaat. De UN heeft voor 2030 17 duurzame ontwikkelingsdoelen op de agenda gezet die door all leden zijn overgenomen. Je kunt dus als bedrijf hier een paar uitkiezen, en daar vervolgens echt mee aan de slag gaan. Peritam bijvoorbeeld richt zich op de volgende drie primaire doelen:

4. Kwaliteitsonderwijs

8  Eerlijk werk en economische groei

10 Ongelijkheid verminderen

Vroeg of laat zul je niet anders kunnen dan ervoor te zorgen dat je als bedrijf betekenisvol bent voor de mensen, het milieu en de maatschappij. DuurzaamMKB.nl geeft veel informatie. Aan jou de taak hoe je dit ‘betekenisvol’ gaat invullen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.