Een mentor gaat boven het internet!

5 Redenen waarom een mentor altijd beter is dan het internet.

Veel ondernemers hebben vragen over hun bedrijfsvoering en persoonlijke ontwikkeling. Ze zoeken daarvoor hun heil eerder op het internet dan bij een mentor. En dat is ook wel begrijpelijk. Het internet geeft toegang tot een bijna onuitputbare bron van informatie, en is van onschatbare waarde voor het verkrijgen van kennis. Zonder het internet zouden we het heel wat lastiger hebben.

Maar er zijn een aantal dingen die het internet niet doet of kan doen. En dit zijn dingen die essentieel zijn om onze doelen te vinden en te bereiken.

1. Het internet heeft te veel meningen

Misschien heb je wel eens een flinke discussie gehad met iemand, waarbij jullie allebei verhit gaan het googlen om je gelijk te bewijzen. Als je dan je bewijs gevonden hebt bij een perfecte bron en hier triomfantelijk je superioriteit wil laten zien, blijkt dat je tegenstander ook een geloofwaardige bron heeft gevonden op het internet die precies aansluit bij zijn argument.
Tja, dat is wel even een dingetje en typerend voor het internet. Het maakt niet uit wat je erop zoekt, je vindt altijd je antwoord. Dit wordt nog versterkt omdat je bij het zoeken onbewust gaat kijken naar bronnen die je eigen visie bevestigen…

Een goede mentor zal daarentegen niet proberen jouw antwoord te vinden. Hij richt zich meer op zijn antwoord op jouw dilemma. Als je een mentor een vraag stelt, dan gaat hij op zoek naar de gaten in je denkpatroon, je standpunt en denkwijze. Hij zal trachten je denken te verruimen en je blik te vergroten.

2. Het internet geeft informatie, maar geen implementatie

Het internet geeft ons toegang tot een bijna onuitputtelijke informatiestroom, die van veel waarde is voor ons allemaal. Maar informatie alleen kan je niet helpen, het gaat erom hoe je met de informatie omgaat. Het wordt irrelevant als je er uiteindelijk niets mee doet.

Echter, met behulp van een mentor combineer je je parate kennis (die je ongetwijfeld in overvloed hebt) met je onderbuik gevoel (die soms correcter is dan je zelf denkt) en gaat aan de slag. Je mentor helpt je om te geloven wat je doet, en hoe je het doet, dat je het gaat doen, en dat je het zo goed mogelijk gaat doen. Je kunt zo leren van zijn ervaring en reeds gemaakte fouten.

3. Het internet laat jou geen verantwoording afleggen

Op het internet wordt niet veel onderscheid gemaakt tussen meer of minder belangrijke informatie. Ook het nagaan hoeveel mensen het gelezen hebben is geen indicator van de kwaliteit van de inhoud. Het geeft je ongefilterd alle informatie op jouw vraag of zoekwoord, en zal niets doen om jou verantwoordelijk het maken of te houden voor het wel of niet opvolgen ervan. Je ziet dan ook gebeuren dat mensen hun mening of daden goedpraten op grond van wat ze op het internet gelezen hebben. Men realiseert zich te weinig dat iedereen alles kan publiceren met of zonder enige autoriteit.

Een mentor echter zal jou steeds verantwoordelijk houden voor je acties. Hij zorgt ervoor dat je niet alleen denkt en praat, maar dat je ook weloverwogen keuzen maakt en uitvoert.

4. Het internet is een enorme afleider

Als je echt iets wilt gaan doen, dan is het internet niet het beste middel. Je hebt zelf vast vaak genoeg ondervonden, dat wanneer je iets gaat googlen je ongemerkt van de ene site naar de ander gaat, en zo blijft doorklikken op allerlei op het oog interessante links. Er is zelfs een woord voor, cybersurfen. Heerlijk om te doen en zo hoef je niet aan die nare taak te beginnen, of het lastige telefoontje te plegen.

Een mentor daarentegen kan heel gezellig en grappig zijn, hij zal  je echter steeds aanspreken op je persoonlijke en professionele positie. Na het gesprek zul je weer verder aan de slag  moeten met de volgende stap of actie. Als je hem vertelt wat je wilt bereiken, zorgt hij ervoor dat je inderdaad in beweging komt en de goede kant op gaat.

5. Het internet kent jou niet persoonlijk

Misschien wel een van de belangrijkste verschillen is dat een mentor je persoonlijk gaat kennen. Ze leren je sterke kanten en minder sterke kanten, dromen en wensen kennen, en nemen dat mee in hun mentoring. Ze helpen je om aan je minder sterke kanten te werken, en je sterke kanten te gebruiken, zodat je kans op succes groter wordt.

Het internet kent jou niet persoonlijk. Met cookies, algoritmes en je persoonlijke voorkeuren kan het helpen om voor jou gewenste informatie meer naar de voorgrond te brengen. Het kan achter niet de data wegen in positieve of negatieve zin. Het is meer geïnteresseerd hoe er meer geld uit jou gemaakt kan worden door advertenties en marketing. Een mentor heeft veel toegevoegde waarde voor je bedrijf.

Voor eerlijke feedback en persoonlijke ondersteuning om je doelen te kunnen halen is een mentor het aangewezen middel.
Je hoeft echter niet te kiezen tussen het internet of een mentor. Gebruik ze voor verschillende doeleinden en haal ze niet door elkaar. Zorg daarbij dat je weet hoe je je mentor kiest voor jouw bedrijfsgroei.

 “A mentor is someone who sees more talent and ability within you, than you see in yourself, and helps bring it out of you.”

 Bob Proctor

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.