Gebruik van data voor groei

Succesvol groeien gebeurt niet vanzelf. Heel veel hard werken en de juiste acties nemen stimuleren groei.  Je kunt echter niet extern een winnaar in de markt zijn, en tegelijkertijd intern een verliezer. Vroeg of laat loopt het dan stuk. Zorg dus dat binnen de onderneming je zaken goed op orde zijn voor een effectievere en succesvolle groei.

In het artikel “Ben jij klaar om te groeien?”  gaven we al aan dat GRIP op Jezelf een cruciale eerste stap is.

Daarnaast zijn er een aantal andere punten waar je je kunt richten om je goed voor te bereiden op groei.

Hier gaan we in op de kracht van data.

 

Creëer overzicht gewenste data

Tegenwoordig lees en hoor je dagelijks over het belang van big data. We hebben toegang tot ontzettend veel data via het internet, en met een beetje zoeken kun je alles vinden wat je nodig hebt. Maar meer is zeker niet altijd beter! Zorg dat je duidelijk hebt welke data echt relevant is en waar je wat mee kunt en gaat doen. Zeker nu de AVG in werking is getreden is het nog belangrijker om te evalueren welke data je echt nodig hebt voor je core business.

Organiseer je data

Middelen voor het verkrijgen van data en de toegang tot data moeten modern en up-to-date zijn om waardevol te zijn. Precies de juiste informatie moet eruit gehaald kunnen worden zodat je er binnen je bedrijf ook echt wat aan hebt.
Als je op de juiste manier gebruik maakt van automatisering en analyse tools, dan moet je zorgen dat je data ook goed georganiseerd is.

Distribueer je data

Daarnaast is het belangrijk dat je deze informatie binnen je bedrijf toegankelijk maakt voor de relevante personen. Als je als eigenaar/ondernemer geen toegang hebt tot de juiste informatie die bij individueel personeel zit, wordt het moeilijk om duidelijke prognoses te make en eventuele problemen op te lossen.

De oplossing is om alle data op een plaats te zetten waar specifieke personen toegang tot kunnen hebben. Toen ik begon met mijn eerste bedrijf, had mijn verkoopmanager al zijn contacten met klanten en communicatie ‘verstopt’. Op deze manier kon hij macht uitoefenen, omdat ik als eigenaar van hem afhankelijk was. Dit was giftig voor de sfeer, en uiteindelijk hebben we een ander aan moeten nemen, met de angst dat we alle klanten kwijt zouden raken. Dit wil je niet, en met de digitale netwerken is dat nu zo veel makkelijker op te lossen.

Zorg dat je software geïntegreerd werkt en richt je op ‘plug and play’ oplossingen waar je altijd en overal toegang tot kunt hebben.

Dit maakt je groei niet alleen krachtiger, maar ook bespaar je een hoop tijd door op het juiste moment de juiste boodschap naar de juiste persoon te krijgen. Of zoals Mark Twain ooit aangaf:

Data is als afval. Je kunt maar beter weten wat je ermee gaat doen voordat je het verzamelt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.