GRIPTIP #4 Keuzes maken

Keuzes maken

Succesvolle groeiende ondernemers onderscheiden zich vaak door hun bereidheid om keuzes te maken, en die vervolgens ook op te volgen.

Om keuzes te maken moet je een bepaalde lef hebben, want keuzes kunnen best risicovol zijn. Bijvoorbeeld een keuze maken voor de beste manier om vooruit te gaan met je bedrijf. Dit heeft niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor je personeel en je omzet.

You can, you should, and if you start you will…

Veel keuzes hoeven niet persé goed of fout te zijn. Het is eigenlijk belangrijker dàt je een keuze maakt. Vervolgens ga je vol overgave met die keuze aan de slag.
Met zegt wel dat geen keuze maken ook een keuze is, maar je kunt je als ondernemer niet veroorloven om niets te doen. Geen keuze maken heeft als gevolg dat je stil blijft staan en niet vooruit komt.

Om je op weg te helpen, kunnen de volgende tips helpen:

1. Doelen stellen

In één van mijn favoriete boeken, Alice in Wonderland, vraagt Alice, als ze bij een splitsing aankomt, aan de kat welke kant ze op moet gaan. De kat vraagt haar waar ze naar toe moet. Als blijkt dat Alice dat niet weet, geeft de kat als antwoord: ‘Als je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het ook niet uit welke afslag je neemt.’

Keuzes maken wordt een stuk gemakkelijker als je eerst duidelijke doelen voor je bedrijf hebt gesteld. Dit zorgt voor een heldere visie, en geeft de motivatie om ergens naar toe te werken. Keuzes maken ten aanzien van je bedrijf, moet altijd beantwoorden wat goed is voor het bedrijf. Niet wat goed is voor jezelf of voor een medewerker.

Daarna kun je veel van de beslissingen langs deze meetlat leggen. De contante vraag die je jezelf kunt stellen is of de keuze wel of niet naar het gewenste doel leidt. Alles wat niet naar het doel leidt wordt niet gekozen. Eigenlijk is het vrij simpel.

Indien je een keuze hebt gemaakt, wordt het al veel makkelijker. Je bent in ieder geval in beweging. Gelukkig zijn veel keuzes later altijd nog aan te passen. Je kunt ze evalueren, er een les uit leren, en flexibel zijn als er aanpassingen gemaakt moeten worden.

2. Blijf flexibel

Zorg bij het maken van keuzes dat je het grote plaatje in zicht houdt. Succesvolle ondernemers zijn vaak doorzetters ook als het tegenzit, of als de keuze misschien niet de beste was geweest. Kijk niet te veel om, maar kies de volgende stap.

3. Luister naar je hart.

Als laatste is het belangrijk dat je met je hart kiest. Je verstand is er om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

Keuzes maken is niet optioneel. Wil je een ondernemende ondernemer worden, gebruik dan de 3 C’s:

“You must make a Choice to take a Chance or your life (and business) will never Change”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.