Hoe kies je je mentor voor je bedrijfsgroei?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Vraag jij makkelijk hulp aan iemand anders? Het lijkt wel of we vandaag de dag alles gewoon moeten weten en kunnen. Wat we niet weten zoeken op op het internet. We zijn sterk, kunnen alles aan en hebben geen kwetsbaarheden. Echter de andere kant van deze medaille laat zien dat burn-out en stress gerelateerde ziektes enorm aan het groeien zijn. We proberen continu het wiel zelf opnieuw uit te vinden.

Dit geldt zeker voor ondernemers. Ze worden geacht alle antwoorden te weten voor ieder onderdeel van hun bedrijf. Succesvolle bedrijven lossen dit gedeeltelijk op door het aantrekken van een mentor. Een mentor is veel beter dan het internet. Hij is, anders dan een bedrijfscoach, iemand die met een heldere blik buiten je bedrijf staat en zijn of haar eigen ervaring kan inzetten om je te helpen de juiste stappen te maken. Verandermanagement is bijna een basis voorwaarde voor groei.

Hoe kies je nu een mentor?

De wens

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je precies nodig hebt. Wat je vandaag nodig hebt hoeft niet hetzelfde te zijn als over 3 jaar. Echter een mentor kan ook helpen om juist uit te vinden waar je als persoon behoefte aan hebt. Wat zijn je sterke kanten die benut kunnen worden in de groei van je bedrijf. Maar ook het (h)erkennen van minder sterke kanten kan helpen om de juiste beslissingen te nemen je organisatieontwikkeling.

Vertrouwen

Daarnaast is vertrouwen essentieel. Zoek een mentor waar je respect voor hebt, die empathisch, eerlijk en professioneel is. Je mentor zal moeten laten zien dat alles is gericht om jou als ondernemer te helpen en die oprecht gepassioneerd is om jouw bedrijf te laten groeien. Het vertrouwen zorgt er ook voor dat je relatie met je mentor tijd en ruimte krijgt om te groeien. Het zorgt ervoor dat je weet dat je ieder bezwaar of onzekerheid bespreekbaar kan maken.

Uitdagend

Zorg dat je voelt dat je uitgedaagd wordt door je mentor. Hij of zij probeert je steeds nieuwe perspectieven te laten zien en heeft zichtbare bewijzen dat ze zich zelf ook steeds door ontwikkelen.

Ervaren

Vraag naar de eigen ervaring van de mentor in vergelijkbare situaties als waar je zelf in zit. Wat heeft hen geholpen en herkennen ze zichzelf in jouw situatie? Is de mentor bereid om toe te geven dat hij of zij bepaalde dingen niet weet, maar er wel zorg voor draagt dat het juiste antwoord gevonden wordt?

Het hebben van de juiste mentor zorgt ervoor dat de investering dubbel en dwars terugverdiend zal worden. Zorg dat de mentor echt zijn of haar energie in je wilt steken en jou als een partner ziet en niet alleen een klant. De extra kennis en ervaring stelt je in staat om niet alleen effectiever je doelen te halen maar ook sneller. Hoeveel is je dat waard?

Succesvolle bedrijven hebben een deel van hun succes te danken aan goede mentors die achter hen staan.
Kun jij je het veroorloven om op dezelfde manier door te gaan?

“Mentoring is a brain to pick, an ear to listen, and a push in the right direction”

John C. Crosby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.