Hoe krijg je het juiste antwoord? (2)

(2/3) Stel je vraag aan de juiste mensen! 

Zoals in een eerdere blog reeds toegelicht; Een goed antwoord begint met de juiste vraag! Iedere ondernemer moet vaak vragen kunnen beantwoorden, maar soms is het fijn als een ‘expert’ met je mee kan denken. GRIP experts bestaan uit  mensen die ervaring hebben op deelgebieden van de bedrijfsvoering en kunnen zo helpen voorkomen om tijdrovende fouten te maken.

Maar ook als je de juiste vraag weet te formuleren, zul je moeten nadenken aan wie je deze vraag gaat stellen.

Het helpt enorm als ondernemer om een mentor te hebben die jouw belang en jouw organisatie kent. Een mentor gebruikt de eigen ervaring en kennis om jou het beste antwoord te geven. Je hebt dan regelmatige gesprekken die er voor zorgen dat je de juiste koers blijft varen, of je helpt juist van koers te veranderen.

 

Vorm een raad voor je onderneming.

Daarnaast kan het helpen op een soort ’raad’ om je heen te verzamelen. Ook deze raad moet bestaan uit mensen waar je niet alleen vertrouwen in hebt, maar die ook echt bij jouw bedrijf betrokken zijn. Deze raad kan gedeeltelijk bestaan uit familie en vrienden. Zolang jouw belang maar voorop staat en ze echt bereid zijn mee te denken, biedt het vele voordelen.

Onze GRIP experts bijvoorbeeld zijn daarop gericht. Ze gaan samen met je praten en werken aan jouw bedrijf, maar hebben een andere blik, waardoor ze op een constructieve manier bijdragen aan jouw vragen en antwoorden. Een andere kijk is soms alles wat je nodig hebt.

“We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zien ze zoals wij zijn”

Heb je een heel specifieke vraag? Stel die dan aan een deskundige op dat gebied. Ook hier is het handig om een lijstje te maken van namen van mensen voor verschillende onderwerpen.

Vraag aan elkaar

Een andere mooie manier is om je aan te sluiten bij de Katalysator™. Hier kom je maandelijks met een groep mede ondernemers bijeen. Je krijgt op deze manier een mogelijkheid om in een veilige omgeving te praten over vragen die je hebt. Daarnaast kun je elkaar wederzijds  helpen. Je ontvangt zo advies van mensen die of hetzelfde hebben meegemaakt, of dezelfde vraag hebben. Zij kunnen helpen door heel praktisch antwoorden te geven.

Het komt ook voor dat ondernemers eigenlijk wensen dat hun hand vastgehouden wordt. Hoewel veel mensen graag willen helpen en hun kennis en ervaring willen delen, je zult uiteindelijk zelf je beslissingen moeten nemen, en met ondersteuning je weg moeten vinden.

Je zult verbaasd staan hoe graag een ieder bereid is een antwoord te geven, maar kies diegene die ook goed kan luisteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.