Hoe krijg je het juiste antwoord? (1)

(1/3) Een goed antwoord begint met de juiste vraag.

Je hebt een bedrijf en wordt geacht eigenlijk  antwoorden te hebben op alle vragen. Vragen van je personeel of van je klanten of leveranciers. Maar hoe krijg je zelf antwoorden? Soms moet je moeilijke beslissingen maken, over de juiste kostenbesparing, het aannemen of juist wegsturen van een personeelslid, hoe het beste je bedrijf uit te breiden? Allemaal vragen die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn.

Een goed antwoord hangt allereerst af van de juiste vraag. Vaak weet je wel ongeveer wat je wilt, maar niet precies genoeg om een eenduidige vraag te kunnen stellen. Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt waar je een antwoord op wilt hebben. Vaak stellen we een heleboel vragen, en tijdens deze vragen ontdekken we wat we eigenlijk wilde weten. Hoe meer je er zelf van bewust bent, hoe gerichter je je vraag kunt formuleren.  

Het kan natuurlijk zijn dat het voor jezelf ook nog niet duidelijk is, vaak is het dan handig om meer een klankbord te zoeken, dat wil zeggen dat je tegen iemand aanpraat en al pratende ontdekt wat je vraag eigenlijk is. Het gebeurt mij regelmatig dat ik een vraag heb, maar eigenlijk vooral een andere invalshoek wil horen. Dit geeft mij dan het idee dat ik op de goede weg zit, of dat ik mijn focus moet aanpassen. Hierdoor verandert de vraag die je in het begin had, en doorloop je een proces in je eigen ontwikkeling. Het is dan meer een retorische vraag, waar ik eigenlijk helemaal niet echt een antwoord op wil hebben.

Hoe duidelijker je zelf voor ogen hebt wat je wilt bereiken hoe beter je de vraag kunt formuleren.

Denk dus bewust na over de vraag, en probeer die zo gericht mogelijk te maken. GRIP experts staan naast jou in jouw bedrijf en denken niet alleen met jou mee, maar helpen je ook de antwoorden te vinden. Dit kan direct door de reeds opgedane ervaring en externe kijk, maar kan ook zijn in het op tafel brengen van de juiste vraag, en door te verwijzen naar de beste persoon.

Alleen de juiste vragen geven de juiste antwoorden, zodat je daarmee de juiste beslissingen kunt maken.

Welke vragen heb jij?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.