Bezint de lessen van de Stint

Je hebt als ondernemer een mooi bedrijf, de omzet gaat goed en je hebt veel groeipotentie. En dan plotseling gebeurt er een ramp die ervoor zorgt dat je bedrijf in een klap niets meer waard is.

Na aanleiding van het verschrikkelijke ongeluk met een stint in Oss waarbij vier kinderen omkwamen, is men een onderzoek gestart naar de oorzaak van dit ongeluk. De populaire stint werd al gauw de focus van het onderzoek. Dit soort onderzoeken creëren vaak meer vragen dan antwoorden. Maar één ding was gelijk duidelijk. Iedereen wist meteen wat een stint was, en de stint was onvoorwaardelijk en permanent verbonden met het ongeluk in Oss.

In zes weken tijd zijn we van een gezond bedrijf met potentie op de Europese markt, met troetelbeertje ook op Nederlandse beurzen staan met de overheid, naar paria.

Edwin Renze, eigenaar van Urban Mobillity

Tien dagen na het ongeluk werd de Stint van de weg gehaald. Zes weken later is faillissement aangevraagd.

Faillissement

Zo zie je dat faillissement ook de beste kan overkomen. Buiten het feit dat een faillissement veel geregel en gedoe geeft, kom je tevens in een emotionele achtbaan terecht.

Als ondernemer ben je bereid om risico’s te nemen, en sommige risico’s zijn zo onvoorstelbaar, dat je er geen rekening mee houdt.

Hoe ga je echter om met dit soort plotselinge rampspoed? Hoe sta je er als ondernemer voor, en zijn er lessen te leren uit dit acute drama?

Bedrijf failliet, jij ook?

Het is belangrijk om te kijken naar je bedrijfsvorm en soort bedrijf (risico van product of dienst) dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een eenmansbedrijf en je bedrijf gaat failliet dan ga je ook privé failliet.  In het geval van een bv of nv is dat niet het geval. Je kunt dan, indien mogelijk, bijvoorbeeld een doorstart maken met de winstgevende onderdelen van je bedrijf.

Verantwoordelijkheid

Bij een faillissement is het belangrijk dat je snel open een eerlijk bent. Niet alleen naar de curator, je personeel, maar naar alle betrokkenen. Zeker als er media aandacht komt, wordt alles wat je doet en zegt onder een vergrootglas gelegd. Iedereen heeft een opinie en reageert direct of indirect op de gebeurtenissen. Edwin Renze had na het ongeluk gelijk gereageerd en aangeboden om te helpen waar nodig. Een belangrijke stap om juist nu te laten zien dat je je verantwoordelijkheden neemt, en dat de onderneming uit mensen bestaat!

Bezint de lessen van de Stint

Een plan maken om faillissement te voorkomen bestaat niet, zoals dit voorbeeld nog eens duidelijk maakt. Wel is het belangrijk om GRIP op het geld te houden en te weten wat je financiële situatie van jouw bedrijf is. Dit kan door periodiek zicht te houden op de balans en resultatenrekening. Als de problemen te groot worden, kun je op tijd reageren en zelf acties ondernemen die de financiële problemen wat kunnen beperken. Urban Mobility wacht het onderzoek niet af, maar heeft heel snel gezien, dat het image dermate beschadigd is, dat ongeacht de uitkomst het niet meer goed zal komen met de stint, en heeft tijdig zelf faillissement aangevraagd.

Wees pro-actief, en leg in goede tijden een buffer aan voor wanneer het plotseling minder gaat, en probeer als ondernemer beslissingen te maken onderbouwd zijn, en niet uit emotie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.