Succes met stress

Hoe zorg je ervoor dat ondernemen energie geeft in plaats van neemt?

Als ondernemer ben je ambitieus en gedreven. Je hebt grote plannen, en je wilt graag succesvol zijn. Hard werken is daarbij geen probleem, zelfs een gezonde mate van stress kan goed zijn. Stress is namelijk een natuurlijke en gezonde reactie van het lichaam, en kan ervoor zorgen dat je beter focust en concentreert. Je draagkracht bepaalt echter hoeveel stress je aankunt.

 

Het wordt pas een probleem als je draaglast groter wordt dan je draagkracht. Draaglast, bijvoorbeeld de eisen die je aan jezelf stelt of ingrijpende ervaringen, neemt energie. Als je het gevoel krijgt dat je heel veel dingen moet doen, zonder keuzes daarover te kunnen maken, dan groeit de last en kan zo groter worden dan je kracht. En als de balans verder doorslaat krijg je een ongezonde vorm van stress. Stress neemt veel energie!

Het is dus belangrijk om jezelf te kennen, en uit te vinden hoe groot je eigen draagkracht is. Ondernemen heeft veel positieve kanten, één daarvan is dat je zelf alles kunt besluiten.

Een belangrijk besluit is dan ook dat je overzicht moet houden op de balans waardoor je actief moet proberen om dingen te doen die energie geven, en je aan het einde van de dag niet op ‘leeg’ staat, maar energie overhebt.

Volgens een onderzoek van NodeSource geven de meeste ondernemers aan dat de balans tussen werk en privé een grotere uitdaging is dan de veel besproken computerbeveiliging!

De volgende 5 tips kunnen ervoor zorgen dat je als ondernemer je batterij ook oplaadt, en niet alleen laat leeglopen.

  1. Zeg eens gewoon ‘nee’; Je wilt graag alles voor iedereen doen, en daardoor neem je te veel hooi op je vork. Het nee zeggen voelt soms onprettig, maar de opluchting erna, creëert meer ruimte en balans.
  2. Leer en delegeer; Ook jij bent niet goed in alles. Je wilt als ondernemer de controle houden, maar dat wil niet zeggen dat je alles zelf moet doen. Delegeer op onderdelen naar personen die daar gewoon beter in zijn, en hou daar de controle over.
  3. Dirigent van 70%; Vaak zijn we geneigd om onze agenda vol te boeken. Je wilt iets plannen, en zoekt waar je nog niets hebt. Voor je het weet, zit je dag propvol, en loop je de hele dag tegen de klok te werken. Probeer niet meer dan 70% te plannen. Deze extra tijd wordt uiteindelijk toch wel ingevuld, maar geeft je de flexibiliteit.
  4. Vergeet niet te genieten. Zorg dat je iedere dag iets doet dat je leuk vindt, maar niet direct met je bedrijf te maken heeft. Veel ondernemers zeggen dat ze hun werk leuk vinden, en dus geen behoefte hebben om ‘iets leuks’ te gaan doen. Maar buiten het feit dat je inderdaad ook moet kunnen genieten, zorgt het ervoor dat je perspectief even kan veranderen.
  5. Zoek iedere dag naar minstens drie ‘overwinningen’; Vind dingen die je goed deed, het maakt niet uit hoe klein ze zijn, maar het helpt je positief te blijven ook na een rot dag.

Als ondernemer werk je continu aan je bedrijf, maar vergeet niet aan jezelf te werken, of je hebt straks ook geen bedrijf meer. Krijg meer GRIP op jezelf!

Verander wat je niet kunt accepteren,
maar accepteer ook wat je niet kunt veranderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.