Stappenplan voor focus management

Het lijkt wel alsof we steeds drukker worden, en alles steeds sneller gaat. Burnout en stress is alom aanwezig en de waan van de dag loopt uit in waanzin van de dag.

Het blijft dus belangrijk om op de een of andere manier het hoofd koel te houden, en planmatig en gestructureerd je week door te komen. Als ondernemer draag je vaak zoveel petten dat het lastig is om je kunnen onderscheiden wanneer nu wat en hoe gedaan moet worden.

Voorbereiding

Het is verstandig om ter voorbereiding een moment te pakken om alle taken die je hebt op één lange lijst te zetten. Als je al denkt dat je het druk had, zul je pas echt schrikken van de lijst die het gaat worden. Maar het creëert overzicht, en is niet meer onder verschillende tapijten geveegd.(Focusmanagement forms)

Als je eenmaal de lijst hebt ga je op een aantal verschillende manier het managen van je tijd Eren

Stap 1 PrioritEren

Met behulp van de Eisenhouwer matrix kun je nu al je taken gaan verdelen naar urgentie en belangrijkheid. Je gaat je afvragen of iedere taak ook echt gedaan moet worden (urgentie). En je vraagt je af of die taak je ook echt gaat brengen waar je naar toe wilt (belangrijk voor je bedrijfsdoel).

Stap 2. EliminEren

Deze stap gaat je veel tijd geven, doordag alle taken die niet urgent ook niet belangrijk zijn linea recta in de prullenbak gaan. Opgeruims staat netjes.

Stap 3 SimplificEren

Met de taken uit de overige categorieën ga je kijken of je die kunt vereenvoudigen. Sommige taken horen bij elkaar, of kunnen elkaar juist uitsluiten. Probeer een routine op te zetten in je week zodat je tijd overzichtelijker wordt.

Stap 4 AutomatisEren

Vervolgens ga je kijken welke taken je in een systeem kunt zetten. Daarbij is het belangrijk dat je van te voren begrijpt welke taken je wilt automatiseren. Je begrijpt dat hoe meer taken je kunt automatiseren, hoe minder je zelf hoeft te doen.

Stap 5 DelegEren

Effectief delegeren is een van de belangrijkste vaardigheden die je als een ondernemer of manager moet leren in je leiderschap. Je doel is dat je alleen die dingen doet waar jij in je kracht bent. Doe datgene dat echt door niemand anders gedaan kan of zou moeten worden.

Om te zorgen dat het delegeren effectief is, heb ik het volgende stappenplan bedacht:

D – Duidelijke taak omschrijving
E – Erken de juiste uitvoerder
L – Leg de taak duidelijk uit
E – Even checken of het begrepen is
G – Geef de juiste middelen
– Empower de ander en laat los
E – Evalueer het resultaat
R – Reageer op volbrachte taak.

Uiteindelijk kun je de beste intenties hebben, en na het lezen van deze informatie weten wat je moet doen, je moet het ook gaan toepassen! (dowload het overzicht)

Om je nog meer inzichten te geven en handvatten die ieder punt uitgebreid uitleggen kun je de whitepaper over Time Management downloaden. Ook kun je met je bedrijf coach of management coach hiermee aan de slag.

Het managen van tijd blijft een constant proces, wat soms beter gaat en soms minder. Zolang je gericht en weloverwogen bezig bent, zul je in ieder geval meer succes hebben dan te blijven hangen in de waan van de dag!

“Wat belangrijk is is zelden urgent, en wat urgent is is zelden belangrijk”

Dwight Eisenhower

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.