Strategie, daar heb ik geen tijd voor…

Waarom een strategie

Iedere dag weer werken we hard om omzet te maken en problemen op te lossen. Hoe kom ik deze week of maand door! Volgende maand zien we dan wel weer.. Het is alsof we continu onderweg zijn, maar niet altijd duidelijk hebben waar we nu eigenlijk naar toe gaan. We nemen graag de snelweg en gaan richting het zuiden (groei en meer omzet).  Maar we zijn te druk met op de weg te letten om te realiseren waar we eigenlijk naar toe gaan.

Het is mij wel vaker overkomen dat ik haast heb en zo snel mogelijk ergens naar toe wil gaan. Halverwege kom ik er dan achter dat ik de verkeerde kant op rij, en eigenlijk niet precies wist hoe ik er moest komen. Pas dan ga ik even stilstaan en kijken hoe ik het beste kan rijden. Het gevolg is dat ik niet alleen extra geld kwijt ben, maar veel meer tijd, en dus frustratie.

Het concept van strategie is ontstaan in oorlogvoering.  Een goede generaal weegt continu van te voren alle mogelijke opties af en maakt die beslissingen die hem dichter bij zijn doel brengen. Soms helpt het om nu een veldslag te verliezen opdat je later de oorlog kunt winnen!

Routebepalen

Als ondernemer moet je ook goed weten wat je eindbestemming is. Wat wil je met je bedrijf op de lange termijn bereiken?
De route ernaar toe kun je je strategie noemen. Je kijkt naar de beste opties. Je ontdekt alternatieven, en houdt rekening met eventuele blokkades. De route geeft steeds de richting aan. En zo zorgt de strategie ervoor dat je steeds de beste beslissingen neemt en rekening houdt met verschillende scenario’s. Het maakt besluiten veel eenvoudiger, omdat je strategie de leidraad blijft, en je steeds kunt afwegingen kunt maken. Gaat dit me dichter bij mijn eindbestemming brengen? Nee? Dan gewoon niet doen…

Uiteindelijk draait het belang van strategie dus om het vinden van een route die leidt tot de voor jouw gewenste groei en succes.

Hoe maak je een strategisch plan?

Een strategisch plan bestaat uit twee delen:

  1. Strategisch denken; dit kun je doen met je mentor of raad van adviseurs en is gericht op de route mogelijkheden en opties
  2. uitvoeringsplan; dit ga je doen met allen die betrokken zijn bij het begaan van de route

Als je daar discipline en actief leren aan toevoegt heb je de cirkel van strategisch plannen compleet:

DENK – PLAN – DOEN – LEER….

De routeplanner, jouw bedrijfsstrategie, moet eenvoudig en beknopt zijn, zodat iedereen die kan begrijpen en mee kan helpen. Het zorgt ervoor dat je niet alleen makkelijker op reis gaat, maar ook dat je op de goede weg blijft.

Tips

  1. Zorg voor één enkele, duidelijke eindbestemming
  2. Plan verschillende scenario’s, zodat je rekening kunt houden met nieuwe ontwikkelingen en belemmeringen
  3. Zorg dat alle betrokkenen meegenomen worden en hun besluiten hierop aan kunnen passen
  4. Monitor de resultaten. Blijf checken, zitten we op de goede weg, hoe hard gaan we, hoever nog?
  5. Bepaal KPI’s, zodat je steeds overzicht houdt of je nog op koers ligt, en je snel kunt anticiperen als er zich problemen voordoen.

Krijg GRIP op je toekomst, door strategisch je beste stappen duidelijk te plannen, en constant gericht te blijven op waar je uiteindelijk wilt komen.
Bij Peritam helpen we je om samen een goede eindbestemming te bepalen, en van daaruit de beste routes te bepalen zodat jij jouw doel effectief en efficiënt zal gaan bereiken.

“Een visie zonder strategie is slechts een illusie”
Lee Bolman

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.