Topsalarissen verplicht bespreken met de OR: Een bestaand pakketje met een mooiere verpakking

Gezien de vele discussies over de onevenredige toename van topsalarissen bij directie (6%-7%groei) ten opzichte van die van de werknemers ( geen verandering), heeft de initiatiefwet Harrewijn in 2006 geleid tot een uitbreiding van art 31d en 31e in de Wet op de Ondernemingsraden. Hierbij werd de bestuurder van een organisatie met meer dan 100 werknemers verplicht gesteld om de OR jaarlijks te informeren over de beloningsverhoudingen binnen de organisatie. De gegevens over de beloningen werden per groep weergegeven, zoals voor het hele bestuur, de hele raad van toezicht, een functiegroep van werknemers.

In de praktijk bleek echter dat veel directies deze informatie niet doorgaven aan de OR, en de OR het heel moeilijk vond om deze kwestie met de directie aan de orde te stellen.

Het wetsvoorstel van de heer Asscher in 2014 wilde verder tegemoetkomen aan de wens van het kabinet om excessieve beloningen van directieleden onder meer tegen te gaan door het verder versterken van de medezeggenschap. Het voorstel beoogde een verplichte, jaarlijkse informatieverschaffing van de directie aan de OR, en zou vervolgens een discussie over de beloningsverhoudingen op gang moeten brengen. Ook kon de OR daarbij zijn achterban voor raad vragen om zodoende meer draagvlak te creëren.

Gisteren, dinsdag 23 januari 2018, is dit voorstel door de meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Het is bovenal een weer in het daglicht zetten van een doorlopende discussie dat de top binnen een bedrijf te veel verdiend ten opzichte van de medewerkers.

Welbeschouwd is er niet veel veranderd. De OR had al een recht om uitleg te vragen over de beloningen van de top, en heeft geen middelen om hier echt tegenin te gaan, indien het er niet mee eens is.

Door deze wet zal de hoogte van de topfunctionarissen in een organisatie niet snel veranderen. De doelmerk was dan ook meer om een bewustwording te realiseren bij de top dat er zeer grote verschillen in salarissen kunnen bestaan. De vraag is of directie dit zich niet reeds realiseert, of ze haar keuzes in een wat mooiere verpakking moet doen, door de OR uitleg te geven waarom ze bepaalde keuzes gemaakt hebben.

De OR heeft hier geen advies- of instemmingsrecht, maar zal meer informatie krijgen over een bestaand feit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.