Waarom je bedrijf stilstaat….

Je hebt je bedrijf voor een aantal jaren, je verdient geld en alles loopt redelijk goed. Hoewel je zou willen doorgroeien, blijf je hangen op ongeveer dezelfde omzet en omvang. Je voelt dat je tegen een plafond zit. Velen zullen dit herkennen. Op deze manier gaat de rek er ongemerkt een beetje uit en verlies je je enthousiasme. Vaak komt stress ook om de hoek kijken en wordt het lastig om je balans te houden.

Net als de mens doorloopt ieder bedrijf vaststaande levensfasen. Larry Greiner stelde in 1972 dat de groei van organisaties meer belemmerd wordt door interne crisissituaties dan door veranderingen in de externe omgeving. De groeifasen zijn door hem uitgewerkt en verklaart gedeeltelijk welke management stijlen, organisatie structuren en coördinatie middelen werken voor iedere fase. Na elke ‘evolutiefase’ komt een eigen typische revolutiefase, die indien succesvol wordt overwonnen, tot de volgende evolutiefase leidt. (Voor meer informatie lees The Greiner Growth Model for Oranisational Change).

 

Ongeveer 95% van de bedrijven blijft hangen in fase 1, de pioniersfase. Deze fase wordt gekenmerkt door een informele structuur, platte organisatie en heeft tot 8 loyale medewerkers. Ook is het extern georiënteerd op het verkrijgen van nieuwe klanten. Deze bedrijven hebben een omzet tot 1 mln Euro. Na 8 medewerkers wordt het echter lastiger om de coördinatie en interne beheersing goed uit te kunnen voeren. Er ontstaat  behoefte aan een betere structuur. Er ontstaat een leiderschapscrisis.

Stilstaand water gaat stinken…

Als ondernemer ben je al gemotiveerd, je hebt een enorme drive en een droom die je wilt verwezenlijken. De grootste belemmeringen om te groeien zijn:

  • het niet voldoende kunnen zien van nieuwe mogelijkheden
  • gebrek aan volharding en doorzettingsvermogen
  • niet de juiste mensen om je heen hebben
  • geen schaalbaarheid van interne processen
  • verkeerd leiderschap
  • niet genoeg liquide middelen hebben

Dit laat ook weer zien dat de meeste belemmeringen intern liggen!

Als ondernemende ondernemer wil je groeien, of dat nu qua omzet of personeel is. Eerst benutte je vooral je creativiteit om de onderneming op te zetten en zelf hard aan de slag te gaan om je bedrijf van de grond te krijgen. Echter nu zul je een andere rol moeten gaan nemen waarin je meer delegeert, inspireert en leidt. Groei je als ondernemer niet door en verander je niet je aanpak dan verlies je de GRIP op groei en blijf je als bedrijf stilstaan. Je kan op zoek gaan naar adviseurs in jouw omgeving die jou kunnen helpen om jouw GRIP te ontwikkelen.

Ondernemen is gegeven, maar groeien kun je leren.

Naast het werken in je bedrijf moet je nu gaan werken aan je bedrijf en laat je steeds meer taken over aan je medewerkers. Werk dus allereerst aan jezelf, zodat je niet zelf de bottleneck wordt voor de groei van je bedrijf.

Een succesvol hulpmiddel is het nemen van een mentor. Een mentor is in tegenstelling tot een coach iemand die zelf al veel ervaring heeft met het ondernemen, vaak dezelfde uitdagingen heeft gehad en reeds van zijn fouten heeft geleerd. Een mentor is dan ook beter dan het internet. Een effectieve weg voor groeiende ondernemers! Wil je uitvinden wat een mentor voor jou kan doen vraag dan meer informatie aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.