Zit jij tegen het plafond?

Veel fantastische bedrijven blijven hangen onder een ‘glazen plafond’. Hun omzet blijft redelijk hetzelfde en het lijkt iedere keer niet te lukken om de groei flink door te zetten. Angst voor teveel risico weerhoudt velen ervan om hun goede ideeën naar een grotere markt uit te breiden. Met de snelle technologische ontwikkelingen en toenemende datastroom wordt er steeds meer van je verwacht om jezelf en je bedrijf door te blijven ontwikkelen.

Groeifase

De eerste groei fase van Greiner beschrijft de onderneming als een pionier. Je groeit vooral door je creativiteit en bent als ondernemer gericht om omzet te creëren en klanten te vinden. Begint het bedrijf te groeien dan worden wat medewerkers aangenomen. De sfeer is onderling informeel. Maar naarmate er meer medewerkers worden aangenomen is er extra kapitaal nodig. Bovendien vraagt het om een efficiëntere verdeling van taken en daarbij gepaste controle.

Het meerderheid van ondernemingen zit in deze fase. Op een gegeven moment krijg je het gevoel dat je tegen een plafond aanzit die vraagt dat je dingen eigenlijk moet veranderen om echt door te kunnen groeien.

Het plafond

Tekenen dat je tegen het glazen plafond zit zijn:

  • Je werkdruk wordt steeds zwaarder. Het maakt niet uit hoe hard je werkt, je lijstje wordt niet korter.
  • Je krijgt geen momentum voor nieuwe ideeën. Je weet wat je wilt, maar krijgt het niet voor elkaar
  • Je werkt teveel in de business, en vindt maar geen tijd om aan je business te werken.
  • Fouten binnen de organisatie worden meerdere keren gemaakt, en je voelt dat je jezelf steeds aan het herhalen bent.

Tips

Indien dit herkenbaar is, dan zul je een paar dingen moeten gaan doen!

  1. Maak een overzicht van je financiële situatie. Je zult geld nodig moeten hebben om te kunnen investeren in een uitbreiding van je onderneming. Dit kan zijn in marketing, operationele procedures, extra personeel, nieuwe producten of diensten. Er moet een balans zijn tussen het werk en de procedures. Indien je goede procedures in huis hebt, heb je misschien meer mensen nodig die efficiënter werken. Uiteindelijk zul je moeten zorgen dat je service, je product of dienst en je personeel in balans is. Het zorgt ervoor dat je klaar bent om effectief te kunnen groeien.
  2. Indien je investeert om de balans goed te krijgen dan doe je dat voordat je het eigenlijk nodig hebt. Dit vraagt om het nemen van risico. Het groeien van een bedrijf betekent dat je risico zult moeten nemen. Je zult dus de risico’s goed willen afwegen tegen eventuele investeringen.

Vragen die je je zelf kunt stellen zijn:

Wat gebeurt er als we deze investering niet doen?
Is het uiteindelijke rendement hoger dat de investering die we willen doen?
Wat willen we graag zien van deze investering om het succesvol te noemen?
Het nemen van risico’s zijn bepaalde korte-termijn investeringen voor een lange termijn winst. Neem dus niet zomaar onbezonnen risico’s, maar wees weloverwogen hierin.

Dus als je er klaar voor bent om door het plafond heen te gaan en versneld wilt doorgroeien, neem dan de eerste stap door je goed voor te bereiden en te investeren in processen, software en mensen. Dit helpt je stevig op de goede weg.

Het is een heerlijk gevoel als je door de barrière heen bent, en weer lekker door kunt gaan.

Succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.